środa, 10 października 2012

Chili con carne z porterem i cynamonem

 
Składniki

½ kg mięsa mielonego (my mieliśmy z dzika<3)
2 małe cebule
1 papryka
2 puszki pomidorów
1 puszka fasoli
1 mała puszka kukurydzy
4 ząbki czosnku
0,33 l portera
2 suszone chili
½ łyżeczki pasty chili
1/3 łyżeczki cynamonu
1 liść laurowy
kilka kropel sosu tabasco
pół pęczka pietruszki
oliwa
4 plasterki sera topionego
sól, cukier


 
Przygotowanie

Cebulę kroimy na plastry i podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso i szczyptę soli. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, dusimy przez chwilę i wlewamy małą butelkę portera (0,33 l) i dodajemy suszone papryczki. Po wyparowaniu piwa dorzucamy pomidory, szczyptę cukru, sól, liść laurowy, cynamon i pastę chilli, a po chwili czosnek. Kiedy wszystko zgęstnieje wrzucamy serek topiony, posiekaną pietruszkę i podajemy. Chilli con carne powinno być dość ostre, więc na talerzu doprawiamy jeszcze sosem tabasco. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej i bardzo ciężko się mu oprzeć!



Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i tex-mex. Wikipedia podaje, że pierwszy spisany przepis pochodzi z 1519 roku. Od tamtej pory powstało wiele różnych modyfikacji, w tym (o, zgrozo!) wegetariańskie chili. Próbowaliśmy już wcześniej kilka różnych przepisów, ale ten wydaje się być najciekawszy. Cynamon i ciemne piwo sprawiają, że cała potrawa ma ciekawy, lekko egzotyczny smak.

Kulinarne inspiracje i nagrody

7 komentarzy:

  1. Z porterem musi smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji nie jadłam.. A uwielbiam i często robię chili con carne.

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie piękne zdjęcia, aż chce się chrupać :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiś czas temu też robiłam i dodatek cynamonu mnie urzekł! Pysznie wygląda! jedyne co, to nie dodawałam kukurydzy, ale następnym razem dodam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie robiłam Chili con carne, ale muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...