Składniki
½ kg mięsa mielonego (my mieliśmy z dzika<3)
2 małe cebule
1 papryka
2 puszki pomidorów
1 puszka fasoli
1 mała puszka kukurydzy
4 ząbki czosnku
0,33 l portera
2 suszone chili
½ łyżeczki pasty chili
1/3 łyżeczki cynamonu
1 liść laurowy
kilka kropel sosu tabasco
pół pęczka pietruszki
oliwa
4 plasterki sera topionego
sól, cukier
Przygotowanie
Cebulę kroimy na plastry i podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy
się zeszkli, dodajemy mięso i szczyptę soli. Następnie dodajemy pokrojoną w
paski paprykę, dusimy przez chwilę i wlewamy małą butelkę portera (0,33 l) i dodajemy
suszone papryczki. Po wyparowaniu piwa dorzucamy pomidory, szczyptę cukru, sól,
liść laurowy, cynamon i pastę chilli, a po chwili czosnek. Kiedy wszystko
zgęstnieje wrzucamy serek topiony, posiekaną pietruszkę i podajemy. Chilli con
carne powinno być dość ostre, więc na talerzu doprawiamy jeszcze sosem tabasco.
Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej i bardzo ciężko się mu oprzeć!
Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i
tex-mex. Wikipedia podaje, że pierwszy spisany przepis pochodzi z 1519 roku. Od
tamtej pory powstało wiele różnych modyfikacji, w tym (o, zgrozo!)
wegetariańskie chili. Próbowaliśmy już wcześniej kilka różnych przepisów, ale
ten wydaje się być najciekawszy. Cynamon i ciemne piwo sprawiają, że cała
potrawa ma ciekawy, lekko egzotyczny smak.
Z porterem musi smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńTakiej wersji nie jadłam.. A uwielbiam i często robię chili con carne.
OdpowiedzUsuńjakie piękne zdjęcia, aż chce się chrupać :))
OdpowiedzUsuńPyszne, rozgrzewające danie :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu też robiłam i dodatek cynamonu mnie urzekł! Pysznie wygląda! jedyne co, to nie dodawałam kukurydzy, ale następnym razem dodam :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam Chili con carne, ale muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń