poniedziałek, 8 października 2012

Krem z pomidorów i cukinii z pastą chilli i mozzarellą



Składniki
4 duże mięsiste pomidory
1 mała cukinia
1 marchewka
1 kulka mozzarelli
5 ząbków czosnku
1 średnia cebula
2 szklanki bulionu
1 łyżeczka pasty chilli
1/2 pęczka pietruszki
garść kiełków
łyżka oliwy
Przygotowanie
Pomidory obieramy ze skórki i siekamy, cukinię, cebulę i marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry. Marchew gotujemy do miękkości w bulionie, pozostałe warzywa podsmażamy na łyżce oliwy. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek. Gdy będą już gotowe wszystko miksujemy i podgrzewamy dalej dodając łyżeczkę pasty chilli oraz poszarpaną na kawałki mozzarellę. Zupę podajemy przybraną kiełkami i posiekaną pietruszką.  Voilà!
Do zupy można dodać makaron, albo jeść tak ja my – z pieczywem skropionym oliwą. Zupa jest idealna na jesienną pogodę, ponieważ świetnie rozgrzewa. Trzeba tylko uważać na pastę chilli. Nasza wyglądała niepozornie, ale była bardzo ostra!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...