niedziela, 22 lipca 2012

Pyszna zupa z pieczonych warzyw


Składniki:
2 czerwone papryki
3 mięsiste pomiodry
1 średnia cebula (lub 2 małe)
1 marchewka
3 ząbki czosnku
tymianek
sól, pieprz
tabasco  (opcjonalnie)
2 szklanki bulionu (najlepiej po niedzielnej kurze, ale z kostki też da radę)
zielenina do posypania




Przygotowanie:
Umyte warzywa pociąć na mniejsze kawałki, wyłożyć do formy, delikatnie skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem i na sam koniec podpiekać w piekarniku nagrzanym do160 stopni przez około 25- 30 min. Po tym czasie warzywa (uwaga rozpadają się) przełożyć do bulionu, chwilę pogdogować i zblednować na gładką masę. Warto dodać odrobinę tabasco, zupa nabiera dzięki niemu drapieżności.

Mówiłam już wielokrotnie, ale powtórzę: KOCHAM ZUPY! A zupy kremy są najlepsze. Zupa z pieczonych warzyw jest wspaniała. Jadłam ją już 2 razy i za każdym razem coraz bardziej mi smakuje. Można do niej dodać grzanki z bagietki skropione oliwą, lub zwykłe świeże pieczywo. Zupa jest bardzo prosta, a ze względu na porę roku i dostępność produktów również tania. Lato zdecydowanie trzeba kochać za pyszne, świeże warzywka i możliwości jakie dają. (Mimo, że ostatnio ciągle pada). A pieczone warzywa w każdym wypadku są super: na kanapkę, do sałatki, a teraz do zupy ^^

6 komentarzy:

  1. Super wygląda. Musi być bardzo smaczna. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa jest pyszna, ja daje mniej bulionu i wtedy jest też z tego pyszny dip :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny pomysł, muszę go wykorzystać. Do tej pory robiłam dipy ze świeżych warzyw

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam zupę z pieczonych warzyw. Ma w sobie coś naprawdę niezwykłego. Przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne są zupki z pieczonych warzyw :) Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Właśnie znalazłem ten przepis i biorę się do pracy.O efektach napiszę później.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...