czwartek, 12 lipca 2012

Proste truskawkowe tiramisu


Składniki:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1 opakowanie serka mascarpone
200 śmietany kremówki (u mnnie 30%)
1 łyżka cukru pudru
1/2 kg truskawek
herbata
kieliszek wódki
sok z 1/2 cytryny


Przygotowanie: 
Zaparzyć bardzo mocną herbatę, wystudzić, dodać wódkę i sok z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno, dodać maskarpone, razem zmiksować na gładką masę. Można posłodzić, chociaż nie jest to konieczne, bo maskarpone jest z natury dość słodkie. Biszkopty zmoczyć w herbacie i ułożyć w naczyniu, na którym będziemy podawać ciasto. Na biszkoptach ułożyć 1/3 śmietankowego kremu i pokrojone w plasterki truskawki. Czynność powtarzamy kilkukrotnie, na ostatniej warstwie kremu truskawki układamy w całości i na 2-3 godziny ciasto wędruje do lodówki. Banalnie proste, ale wyjątkowo pyszne!

Zawsze mam straszny problem, żeby się powstrzymać przed zjedzeniem całego kremu. Jest taki delikatny i puszysty, jak chmurka! Kiedyś marzyłam bardzo, żeby na saniach św. Mikołaja polecieć po chmurkę i później zjeść ją z truskawkami (właściwie to moja przyjaciółka i jej brat mi wmówili, że byli na takiej wycieczce, jestem z natury bardzo naiwna, więc im uwierzyłam i bardzo płakałam później, że nie mogłam lecieć z nimi). Wracając do ciasta, bo to ono powinno być najważniejsze, myślę, że każde sezonowe owoce świetnie by się w nim spisały. Niedługo spróbuję z jagodami i malinami. 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo kusząca wersja;) Szkoda, że truskawki już się kończą;(

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nadzieje, że z malinami będzie równie dobre ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! obserwuję już od jakiegoś czasu ten blog i widzę, że przepisy są coraz fajniejsze, a zdjęcia ładniejsze! gratuluję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...