piątek, 6 lipca 2012

Kolorowa sałatka na letni obiad


 Składniki:

1/2 brokuła
1/2 kalafiora
1 duży malinowy pomidor
3 jajka ugotowane na twardo
1/2 puszki kukurydzy
1/2 czerwonej cebuli
szczypiorek do posypania (opcjonalnie)

Sos:
2 łyżki majonezu (kielecki najlepszy!)
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, świeżo mielony pieprz
czosnek (dla chętnych)


Przygotowanie:
Różyczki brokuła i kalafiora ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i ułożyć na talerzu do ostudzenia. Dodać pokrojony na ósemki pomidor, ćwiartki jajek, popiórkowaną cebulę i posypać kukurydzą. Można całość delikatnie posolić i popieprzyć. Sos dodać tuż przed podaniem lub bezpośrednio na porcję sałatki.

To chyba moja ulubiona letnia sałatka. Wygląda pięknie, jest pyszna i zdrowa. Jedynym jej minustem jest to, że nie można przestać jej jeść. Użyteczność krańcowa nie maleje wraz z kolejną porcją ^^ (tak, tak mikroekonomia jest super!) Bardzo lubię lato za warzywka i owocki, ale upał doprowadza mnie do szaleństwa! Czy tylko na mnie tak źle działa taka temperatura?

1 komentarz:

  1. wygląda super! w poniedziałek robię grilla dla znajomych, muszę jej spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...