Składniki:
Listki bazylii (bardzo dużo, najlepiej z całej doniczki)
75 dag uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
50 dag orzechów włoskich
50 dag startego żółtego sera
oliwa z oliwek (kilka łyżek)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystko zmielić w malakserze i voila gotowe!
Uwielbiam pesto! Z makaronem, w kanapkach, z pomidorami, w omlecie. Uniwersalna potrawa na każdą okazję, dodatkowym atutem jest brak długotrwałego procesu przygotowania, po chwili można się cieszyć smakowitym posiłkiem. Oryginalnie do włoskiego pesto używa się orzechów piniowych i parmezanu, ale spolszczona wersja jest również wyśmienita i przy okazji niedroga. Mimo, że pesto ze słoika jest dobre, w żadnym wypadku nie może się równać ze świeżym. Żeby dłużej było zdatne do spożycia trzeba je przełożyć do szczelnego naczynia, posypać je delikatnie solą i zalać cienką warstwą oliwy.
Tak czytam ten przepis i tytuł - tanie domowe pesto - i składniki - pół kilograma orzechów włoskich, 3/4 kg słonecznika, pół kg sera... Najtańsza w tym przepisie wydaje się doniczka bazylii ;)
OdpowiedzUsuń(chyba zamiast dag miało być g?)
Pozdrowienia :)
ps. uwielbiam pesto, ale przy tych proporcjach to wychodzi jakaś bazyliowa pasta orzechowo-słonecznikowo-serowa, i wcale nie tania!