wtorek, 15 maja 2012

Śniadaniowe jajeczne babeczki

 Składniki: (dla 3 osób)
3 duże jajka
1/3 papryki
3 plasterki szynki
1/2 pęczka pietruszki, świeży tymianek
1/2 cebuli
oliwa z oliwek
sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:
Jajka roztrzepać w miseczce, dodać oregano, sól, pieprz. Paprykę pokroić w drobną kostkę, zioła i cebulę drobno posiekać, całość zeszklić z łyżką oliwy na patelni. Wymieszać zioła, cebulę, paprykę z masą jajeczną przelać do trzech wysmarowanych oliwą kokilek i zapiekać kilka minut w rozgrzanym piekarniku. Można dodać też szynkę.

Nie wszyscy mogą jeść owsiankę czy musli z jogurtem na śniadanie. Do tego nieszczęśliwego grona należę (nie)stety ja. Gdy zacznę dzień od płatków to od rana jest coś nie tak: a to brzydka pogoda, a to złe ciśnienie, ludzie jakoś krzywo się patrzą. Jak ognia unikam takich sytuacji, i wolę wstać odrobinę wcześniej i nacieszyć się pięknym śniadaniem. Babeczki jajeczne bardzo mnie zaskoczyły, nie tylko dlatego, że są śliczne i kolorowe, ale przede wszystkim są bardzo smaczne, puszyste, wilgotne! mmmmm  Doskonale nadawały by się do nich inne dodatki: kukurydza, bazylia, pomidorki cherry czy mozzarella. Wkrótce na pewno zafunduję sobie takie pyszne śniadanko!

3 komentarze:

  1. świetne, chciałabym taką jutro zjeść na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne śniadanie. Pełne słońca ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie - trzeba będzie wypróbować i zmienić repertuar z jajka sadzonego na taką babeczkę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...