Składniki: (dla 3 osób)
3 duże jajka
1/3 papryki
3 plasterki szynki
1/2 pęczka pietruszki, świeży tymianek
1/2 cebuli
oliwa z oliwek
sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać w miseczce, dodać oregano, sól, pieprz. Paprykę pokroić w drobną kostkę, zioła i cebulę drobno posiekać, całość zeszklić z łyżką oliwy na patelni. Wymieszać zioła, cebulę, paprykę z masą jajeczną przelać do trzech wysmarowanych oliwą kokilek i zapiekać kilka minut w rozgrzanym piekarniku. Można dodać też szynkę.
Nie wszyscy mogą jeść owsiankę czy musli z jogurtem na śniadanie. Do tego nieszczęśliwego grona należę (nie)stety ja. Gdy zacznę dzień od płatków to od rana jest coś nie tak: a to brzydka pogoda, a to złe ciśnienie, ludzie jakoś krzywo się patrzą. Jak ognia unikam takich sytuacji, i wolę wstać odrobinę wcześniej i nacieszyć się pięknym śniadaniem. Babeczki jajeczne bardzo mnie zaskoczyły, nie tylko dlatego, że są śliczne i kolorowe, ale przede wszystkim są bardzo smaczne, puszyste, wilgotne! mmmmm Doskonale nadawały by się do nich inne dodatki: kukurydza, bazylia, pomidorki cherry czy mozzarella. Wkrótce na pewno zafunduję sobie takie pyszne śniadanko!
świetne, chciałabym taką jutro zjeść na śniadanie
OdpowiedzUsuńPiękne śniadanie. Pełne słońca ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie - trzeba będzie wypróbować i zmienić repertuar z jajka sadzonego na taką babeczkę:)
OdpowiedzUsuń