Składniki:
łosoś płat ok. 300 gram
sól, pieprz
cząstka cytryny
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Łososia mocno posolić i popieprzyć z obu stron, skropić sokiem z cytryny, smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu dość długo, pod koniec zmniejszyć ognień i trzymać chwile pod przykryciem i podawać, obowiązkowo z ćwiartką cytryny. Bardzo szybki sposób, łosoś wychodzi wilgotny i pyszny!
Sałatka z kuskusem:
Składniki:
1/2 paczki kuskusu
garść szpinaku baby
1/2 groszku z puszki
1/2 czerwonej papryki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 kostki rosołowej
na sos:
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kuskus przesypać do miseczki, zalać szklanką wody, rozpuścić kostkę rosołową. Warzywa pokroić, zioła drobno posiekać, składniki na sos połączyć i wymieszać wszystko razem. Bardzo smaczna i szybka sałatką, tak szybka, że nie udało mi się zrobić zdjęcia, bo zniknęła ;(
Juwenaliowy weekend obfitował w nowe, ciekawe przepisy, którymi już niedługo się podzielę. Żeby zaostrzyć apetyt dodam, że kuchnia hiszpańska po raz kolejny mnie zaskoczyła, a pieczony kurczak nabrał nowego wymiaru. Bardzo żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia urodzinowego tortu przyjaciółki Oli (100 lat jeszcze raz), ale prawdopodobnie wykorzystam ten sposób już w sobotę, więc nic straconego ;) Czas wreszcie się wyspać, chociaż cudownie wraca się do domu kiedy sunlight hurts my eyes, a śledź w Ambasadzie Śledzia o 2 w nocy jest jeszcze pyszniejszy niż zazwyczaj.
samo zdrowie, ubóstwiam łososia i takie dobre przepisy!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Łosoś to coś dla mnie!Kuskus też uwielbiam!Bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń