wtorek, 29 maja 2012

Mocno czosnkowy grillowany pstrąg



Składniki:
1 pstrąg
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
koperek
1/2 cytryny



Przygotowanie:

Pstrąga bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. 1 ząbek czosnku pokroić w plasterki i włożyć do "brzucha" pstrąga. Mocno posolić i popieprzyć skórę i wnętrze, skropić cytryną, obłożyć koperkiem, natrzeć startym ząbkiem czosnku i na kilka godzin odstawić do lodówki. Na średnio rozgrzany grill wyłożyć rybę i grillować około 40-45 minut. Mam grilla, który opieka z obu stron. Dziecinnie proste!

Bardzo lubię pstrągi. Po łososiu to moja ulubiona ryba. I po śledziu, bo śledzie kocham milion. Pstrąg z sokiem z cytryny smakuje rewelacyjnie, nie przeszkadza mi nawet, że jest podawany w całości.  Znam wszystkie zalety grillowania ryb- zdrowiej, mniej kalorycznie, bla, bla. Niestety, nic tak dobrze nie robi pstrągowi jak smażenie w głębokim tłuszczu. Przynajmniej dla mnie. Chyba jednak pozostanę fanką tego sposobu;) Kiedy następnym pstrągi pojawią się w Biedronce (tyle dobrego mówię o tym sklepie, że powinnam dostawać darmowe produkty, lub chociaż zniżki) spróbuję upiec go w piekarniku. Przełamałam już barierę dotyku z całymi mięsnymi okazami, więc niedługo na blogu będzie można zobaczyć kurczaka pieczonego w całości.

1 komentarz:

  1. ja również uwielbiam wszelkiego rodzaju rybki, pstrąg jest w czołówce

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...