wtorek, 17 kwietnia 2012

Śledzie z suszonymi pomidorami, majerankiem i papryką


Składniki:
1 kg śledzi typu matias
2 białe cebule
1/2 czerwonej papryki
pół opakowania suszonych pomidorów
1 marchewka
majeranek
świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)
ocet (może być winny)
olej(dużo)

Przygotowanie:
Śledzie dokładnie wypłukać, pomoczyć w zimnej wodzie (żeby nie były bardzo słone). Następnie śledzie polać obficie octem z dwóch stron, posypać majerankiem (z jednej strony) i pociąć na kawałki. Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę, marchewkę w słupki, a cebulę w półksiężyce. W słoiku układać warstwę śledzi, posypać cebulą, pomidorami, papryką i marchewką i zalać olejem, w ten sposób układać kilka warstw, zakręcić słoik i wstawić do lodówki na kilka dni. Zapomniałam dodać, że każdą warstwę można posypać pieprzem.

Uwielbiam ten rodzaj śledzi! W moim domu nie stały dłużej niż 2 dni, podejrzanym sposobem zniknęły ;)
Mogłabym śmiało pokusić się o stwierdzenie, że są równie dobre co w Ambasadzie Śledzia. Kolejny słoik od wczoraj jest w lodówce. Cytryna 3 była dziś zachwycona śledziowym drugim śniadaniem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. robiłem te śledzie już dwa razy. wychodzą pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy marchewka zmięknie w oleju??? i czy śledzie przez marchewkę nie będą zbyt słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć. Marchewka pozostaje delikatnie chrupiąca, ale to tylko jej atut ;) I raczej dzięki dużej zawartości cebuli i pomidorów nie są słodkie.

      Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że wylądują na Twoim wigilijnym stole ;)

      Paulina

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...