piątek, 6 kwietnia 2012

Bardzo kruchy mazurek marcepanowy z milionem bakalii





Składniki: 

Na ciasto:
1/2 kostki margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
Na marcepanowe nadzienie:
batonik marcepanowy ok 100-120 g
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
5 łyżek śmietany kremówki
bakalie(żurawina suszona, skórka pomarańczy, płatki migdałów, rodzynki )
 kieliszek wódki

Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce. Formę wysmarować margaryną i wysypać bułkę tartą. Ciasto przełożyć, ponakłuwać widelcem i piec ok 20 min w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku (ciasto ma być rumiane). Gdy ciasto przestygnie przygotować marcepanową masę: do rondelka wrzucić pokruszony marcepanowy batonik, czekoladę, śmietanę, kieliszek wódki i na BARDZO malutkim ogniu rozpuszczać (trwa to dość długo), gdy masa będzie już gładka wylać na mazurka i udekorować bakaliami ;)

To mój pierwszy mazurek w życiu i jestem nim zachwycona! Jest bardzo kruchy, pięknie pachnie, a bakalie prezentują się bajecznie. Straciłam 22 lata życia, nie znając tak smacznego i prostego ciasta!
Gorąco polecam, nie tylko na święta ;D

2 komentarze:

  1. dziś dodam, że mazurek jeszcze lepszy niż wczoraj! byłam przekonana, że masa marcepanowa zrobi się twarda, ale jest mięciutka i baardzo słodka, mazurek muszę ukrywać przed domownikami, bo nie dotrwałby nawet popołudnia, a co dopiero niedzieli ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. na słodkości zawsze jest miejsce!!:D zwłaszcza na tak udane jak ten mazurek!najlepszy jaki jadłam!
    Biedrona

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...