wtorek, 27 marca 2012

Sałatka z avocado, pomarańczami i fetą- idealne śniadanie!


 Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
dojrzałe avocado
 pomarańcza
pół kostki sera typu feta
garść ziaren słonecznika

 Na sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
kilka kropel tabasco
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Sałatę umyć i podrzeć na mniejsze kawałki. Avocado obrać ze skóry (kiedy jest dojrzałe da się to zrobić beż użycia noża) i pokroić w plastry, polać odrobiną cytryny, żeby nie ściemniało. Pomarańczę również obrać i pokroić na mniejsze kawałki (u nas najpierw plastry, później jeszcze drobniej). Na suchej patelni uprażyć delikatnie słonecznik. Zrobić sos, polać wszystko i podawać ze świeżym pieczywem! Sałatka bardzo pyszna, kolorowa i pełna witamin!

Reinterpretacja przepisu z:  http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/witaminy-w-styczniu-blyskawiczna-salatka-z-cykorii-awokado-i-z-prazonymi-pestkami-ze-slonecznika/

Kulinarne inspiracje i nagrody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...