niedziela, 18 grudnia 2011

Makaron z niebieskim serem pleśniowym i kurczakiem

l

Składniki:
 1 duża pierś kurczaka
pół opakowania makaronu grubego (najlepiej penne)
 1 opakowanie sera lazur
 pęczek pietruszki
 3 ząbki czosnku
  1 średnia cebula
 kostka rosołowa
oliwa z oliwek
4 łyżki śmietany 18%
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Przygotowanie:

Kostkę rosołową rozetrzeć z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, do powstałej mieszaniny dodać pokrojonego w kostkę i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie usmażyć kurczaka, na koniec dodając
 drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek, chwilę podsmażyć. Do kurczaka dodać rozdrobniony ser, a gdy sie rozpuści wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, gałka i wrzucić duuuuużo pietruszki (dzięki temu danie nie będzie mdłe). Podawać z ugotowanym na półtwardo makaronem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...