niedziela, 18 grudnia 2011

Gęsty i aromatyczny krem z pomidorów ze świeżą bazylią

k

Składniki:

4 szklanki bulionu
 3 ząbki czosnku
 1 średnia cebula
2 puszki pomidorów
garść świeżych liści bazylii
pieprz, odrobina chilli
3 łyżki śmietany
2 łyżki śmietankowego serka topionego
łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebule i czosnek podsmażyć na łyżce oliwy, zalać bulionem, dodać pomidory w puszce i gotować ok. 20 min. Pod koniec dodać bazylię, pieprz, sól, chilli, koncentrat i odstawić do ostygnięcia. Gdy zupa będzie zimna dokładnie zmiksować blenderem. Podawać z ciemnym pieczywem i kleksem ze śmietany i serka topionego (wymieszać je w naczyniu).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...