niedziela, 18 grudnia 2011

Niezbyt fotogeniczna zupa czosnkowa


Składniki:

5 szklanek dobrego bulionu z kurczaka
 ok. pół główki czosnku lub więcej w zależności od upodobania
 opakowanie śmietankowego serka topionego
 trochę startego twardego sera
 szynka
kilka kromek ciemnego pieczywa-na grzanki
pieprz, gałka muszkatołowa
opcjonalnie drobno posiekana pietruszka

Przygotowanie:

Bulion podgrzać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, aż będzie dobrze wyczuwalny. Trzeba uważać, żeby nie zagotować czosnku, bo zupa stanie się gorzka. Gdy odpowiedni poziom zaczosnkowienia zostanie osiągnięty należy dodać serek topiony i mocno przyprawić pieprzem. Zupa musi być bardzo rozgrzewająca. W międzyczasie na patelni podsmażyć na oliwie lub maśle kostki chleba. Sekret zupy czosnkowej tkwi w jej podaniu, więc należy na dnie talerza ułożyć 2 plasterki szynki pokrojone w paseczki, odrobinę startego sera, zalać całość gorącą zupą i posypać grzankami.
Danie nie jest polecane na randkę czy kolację we 2 z wiadomych względów ;D

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...