Składniki:
5 szklanek dobrego bulionu z kurczaka
ok. pół główki czosnku lub więcej w zależności od upodobania
opakowanie śmietankowego serka topionego
trochę startego twardego sera
szynka
kilka kromek ciemnego pieczywa-na grzanki
pieprz, gałka muszkatołowa
opcjonalnie drobno posiekana pietruszka
Przygotowanie:
Bulion podgrzać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, aż będzie dobrze wyczuwalny. Trzeba uważać, żeby nie zagotować czosnku, bo zupa stanie się gorzka. Gdy odpowiedni poziom zaczosnkowienia zostanie osiągnięty należy dodać serek topiony i mocno przyprawić pieprzem. Zupa musi być bardzo rozgrzewająca. W międzyczasie na patelni podsmażyć na oliwie lub maśle kostki chleba. Sekret zupy czosnkowej tkwi w jej podaniu, więc należy na dnie talerza ułożyć 2 plasterki szynki pokrojone w paseczki, odrobinę startego sera, zalać całość gorącą zupą i posypać grzankami.
Danie nie jest polecane na randkę czy kolację we 2 z wiadomych względów ;D
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz