niedziela, 24 lipca 2011

Francuska Ratatouille

 Składniki:
5 młodych cukinii
4 dojrzałe pomidory
3 strąki zielonej papryki
mały koncentrat pomidorowy lub połowa dużego
3 cebule
oliwa z oliwek do smażenia
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
zioła prowansalskie lub suszona bazylia
sól, pieprz
drobno posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:
1) Cukinie umyć i pokroić na grube półplasterki, pomidory pokroić na ćwiartki, paprykę w dość szerokie paski, a cebule w półplasterki. 
2) W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę na złoto, dodać pomidory, rozdrobniony czosnek, po 3 minutach paprykę i wszystkie zioła. Dusić chwilę pod przykryciem. 
3) Dodać cukinię, dusić długo ok 20-30 min. Na koniec dodać koncentrat do smaku.
4) Ratatouille można jeść z ryżem, makaronem lub samodzielnie. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...