niedziela, 24 lipca 2011

Babka puchowa

 Składniki:
1 kostka masła
2 szklanki cukru(może być mniej)
6 jajek
2 szklanki mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki suchego maku

Przygotowanie:
1) Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka pojedynczo i ciągle ucierać mikserem.  
2) Stopniowo dodawać mąkę pszenną i zemniaczaną, proszek do pieczenia, olej i długo miksować aż będzie mieć aksamitną konsystencje  (zazwyczaj robimy to ok. 15 min)
3) Połowę ciasta przelać do dwóch keksówek lub foremek na babkę wyłożonych papierem
4) 1/4 ciasta połączyć z kakao, dobrze wymieszać i wylać na ciasto.  Do reszty ciasta dodać mak i również wylać na ciasto.
5) Ciasto piec w piekarniku w 160 stopniach ok. 60 minut. Cześć ciasta z kakao i makiem jest cięższa dlatego tworzy fantazyjny wzór ;D
 Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...