poniedziałek, 27 czerwca 2011

Niby risotto z bakłażanem

Składniki: 
1 bakłażan
2 woreczki ryżu
1 papryka
2 pomidory lub pomidory z puszki
cebula
czosnek
przyprawy
olej do smażenia

Przygotowanie: 
1) Obrać bakłażana, pokroić na cienkie plastry, posypać grubo solą i odstawić na pół godziny - po tym powinna puścić gorycz, wtedy trzeba go przetrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę;
2) Drobno posiekaną cebulę i czosnek usmażyć na oleju, dodać bakłażana i dusić parę minut na wolnym ogniu, w razie potrzeby można dolać odrobinę wody, żeby się nie przepaliło
3) ugotować ryż (według uznania - brązowy lub biały)
4) do warzyw dodać pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę dusić i dodać pomidora; na koniec dusić całość do miękkości i ewentualnego odparowania wody; doprawić według uznania - sól, pieprz, paprykę ostrą, a nawet przyprawy typu gyros

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...