Składniki:
40 dag naturalnego serka tofu
jajko
10 dag sezamu
mała cytryna
olej do smażenia
2 - 3 łyżki pikantnego keczupu
2 - 3 ząbki czosnku
6 - 7 łyzek oleju sojowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pieprz
olej do smażenia
2 - 3 łyżki pikantnego keczupu
2 - 3 ząbki czosnku
6 - 7 łyzek oleju sojowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pieprz
miód
Przygotowanie:
Tofu pokroić w kostkę o boku 3 cm. Cytrynę umyć i sparzyć, następnie zetrzec skórkę i wycisnąć sok. Sos sojowy wymieszać z sokiem cytrynowym, skórką, mąka ziemniaczaną, rozgniecionym czosnkiem i pieprzem, dodać odrobinę miodu.Tofu zalać marynatą i odstawić na przynajmniej na ok. 1 godzinę - pamiętając o częstym przewracaniu kostek, aby dobrze i równomiernie się zamarynowały.
W miseczce rozkłócić jajko z keczupem. Na płaski talerz wsypać ziarno sezamu. Kostki tofu zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w sezamie. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kostki tofu i usmażyć na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor.
W miseczce rozkłócić jajko z keczupem. Na płaski talerz wsypać ziarno sezamu. Kostki tofu zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w sezamie. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kostki tofu i usmażyć na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor.
czemu to tofu tak się do mnie uśmiecha?
OdpowiedzUsuńzjem cię!aaaaaa!
Biedrona