Składniki na ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 kostki drożdży
1/2 kg mąki
Składniki na kruszonkę:
1/4 kostki margaryny
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
Nadzienie:
Słoik dżemu jagodowego
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 kostki drożdży
1/2 kg mąki
Składniki na kruszonkę:
1/4 kostki margaryny
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
Nadzienie:
Słoik dżemu jagodowego
Przygotowanie:
1) W ciepłym mleku rozpuścić drożdże; dodać połowę przeznaczonej mąki, dobrze zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić ciasto do ciepłego miejsca, aż do wyrośnięcia ciasta. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodać resztę składników i znowu odstawić do ciepłego miejsca, żeby urosło. Później ciasto podzielić na 3 części i każdą rozwałkować, pociąć każdą część na 9 kwadratów; na środku rozsmarować łyżkę dżemu i sklejać, formując małe bułeczki
2) Kruszonka: Najpierw należy rozpuścić masło, potem dobrze wymieszać cukier z mąką i powoli wlewać rozpuszczone masło i mieszać, do utworzeniu kuleczek.
3) Każdą bułeczkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką i piec w rozgrzanym piekarniku, aż będą rumiane
Piękne bułeczki! Uwielbiam jagodzianki, kojarzą mi się z dzieciństwem na wsi i własnoręcznie zbieranymi jagodami :)
OdpowiedzUsuń