poniedziałek, 31 stycznia 2011

Szpinakowe kluski z serem.


Składniki:
50 dag szpinaku
5 łyżek masła
30 dag białego sera
15 dag żółtego sera
Szklanka mąki
Sól, pieprz
3 całe jajka + 3 żółtka

Przygotowanie:
1) Szpinak (świeży lub mrożony, bez różnicy) usmaż na łyżce masła, woda powinna całkowicie odparować; 
2) Biały ser rozgnieć widelcem, żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach; połowę żółtego sera wymieszaj z białym, szpinakiem i przypraw do smaku; wbij jajka i żółtka, dodaj mąkę i dokładnie wyrób ciasto
3) łyżką formuj kluski i wrzucaj na posolony wrzątek, gotuj około 3 minut;
4) wyjmij kluski i ułóż na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i zapiekaj 15 minut w temperaturze 180 stopni C 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...