środa, 12 stycznia 2011

Faszerowane bakłażany.


Składniki:
4 małe bakłażany 
0,5 kg mięsa mielonego
1 mała cebula
1 czerwona papryka
Puszka pomidorów
Ząbek czosnku
Łyżka koncentratu pomidorowego
Ser żółty do posypania

Przygotowanie:
1) mięso podsmażyć na łyżce oleju, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek i paprykę; 
na koniec dodać pomidory, koncentrat i doprawić solą i pieprzem, całość smażyć jeszcze przez kilka minut
2) bakłażany przekroić na pół, wydrążyć, tak żeby zostało około 1,5-2 cm miąższu przy skórce; bakłażany wypełnić farszem;
3) piec 25 minut w 180 stopniach, na wysmarowanej olejem blaszce; następnie posypać bakłażany serem i piec jeszcze około 15 minut (pieczenie w całości ma trwać około 40 minut, aż do do miękkości miąższu)

bon apetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...