czwartek, 16 grudnia 2010

s u s h i 寿司


składniki: 
ryż do sushi - 1 szklanka
prasowane algi nori
ocet ryżowy
sos sojowy
cukier
wędzony łosoś
surimi (paluszki krabowe)
awokado
mata bambusowa

przygotowanie:
1) ryż dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i odsączyć, zalać zimną wodą i pozostawić na około 20 minut; po tym czasie odsączyć i zalać 1 i 1/4 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, później gotować pod przykryciem jeszcze 10 minut na małym ogniu; zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem 15-20 minut, gdy ryż będzie letni zalać sosem do ryżu (patrz niżej) i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką; pozostawić do ostygnięcia
2) sos do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego, 1/2 łyżki sosu sojowego, 1 i 1/2 łyżki cukru - składniki wymieszać
3) na macie bambusowej rozłożyć listek nori, jego początek powinien być przy samym brzegu maty; na nori dość cienko rozprowadzić ryż, pozostawiając z każdej strony margines szerokości około 1,5 centymetra;
4) na ryżu układać kombinacje składników według uznania - my robiłyśmy 3 rodzaje: a. łosoś + awokado, b. surimi + awokado + majonez c. łosoś + surimi + awokado; składniki powinny być oczywiście pocięte w cienkie paski; składniki najlepiej układać 4 centymetry od brzegu ryżu; następnie należy mocno zwilżyć koniec nori i rolować sushi przy użyciu bambusowej maty (dla tych, którzy nie wiedzą, jak to zrobić - można poszukać filmików na youtube.com); pokroić na cienkie kawałki; jedząc maczać sushi w sosie sojowym

頂きます!




1 komentarz:

  1. musze przyznac jak na moje wybredne podniebienie to bylo calkiem całkiem ;p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...