niedziela, 15 czerwca 2014

Sałatka z kaszy bulgur, szparagów i cieciorki


Nie często zdarza mi się jeść sałatkę na obiad, ale taka sycąca propozycja może spokojnie zastąpić klasyczne danie. Wykorzystałam pyszną i bogatą w błonnik i białko kaszę bulgur, którą kupiłam w Tureckim Markecie na Starym Kleparzu. Kasza ta ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje gwałtownych skoków insuliny, dlatego długo po jej spożyciu jesteśmy najedzeni. Duża zawartość błonnika (12 g na 100 g) pozytywnie wpływa na trawienie. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i ma charakterystyczny delikatnie orzechowy smak. Wspaniale pasuje do gulaszów i sałatek, zastanawiam się czy smakowałaby mi również na słodko, w śniadaniowej wersji.

Cieciorka często ląduje na moim talerzu, a suszone pomidory to pozycja zawsze obecna w mojej lodówce.
Niestety to ostatni moment na szparagi, dlatego polecam się pośpieszyć i przyrządzić taki letni, lekki obiad.

Składniki:
1/2 szklanki kaszy bulgur gruboziarnistej
1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
1/2 pęczka szparagów
6-8 suszonych pomidorów
1 cebula dymka
5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie: 

2 szklanki wody zagotować i wrzucić do niej kaszę. Gotować na średnim ogniu 8-10 min aż będzie miękka, pod koniec czasu dodać łyżeczkę soli. Czas należy dostosowywać do grubości kaszy. Ja najbardziej lubię kaszę grubą. Duża ilość wody sprawi, że kasza będzie sypka, a nie posklejana. Brrr nie cierpię tego efektu. Cieciorkę namoczyć dzień wcześniej i ugotować w tej samej wodzie do miękkości z 1/2 łyżeczki soli. Szparagi dokładnie umyć, odłamać zdrewniałe części i osuszyć. Ułożyć na talerzu, posolić i popieprzyć i polać oliwą, tak aby dokładnie je oblepiła. Na patelni grillowej lub zwykłej podsmażać aż szparagi staną się chrupiące, około 2-3 minuty. Pociąć na 4 cm kawałki. Kaszę wymieszać z cieciorką, szparagami, pokrojonymi pomidorami i ziołami. Dodać sól i pieprz do smaku, a na koniec polać obficie oliwą.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. taka sałatka musi smakować genialnie! pyszne składniki, lekkość i świeżość - koniecznie do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, póki są jeszcze szparagi ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...