Zanim zabierzemy się za kręcenie wielkanocnych bab, faszerowanie jajek i gotowanie żurku, zapraszam po przepis na szybkie owsiane ciasteczka z dużą ilością czekolady i orzechów. Idealna przekąska w pracy czy dodatek do popołudniowej kawy. Są chrupiące, kruche słodkie i mają w sobie mnóstwo dobrego! Są świeże przez 2-3 dni po upieczeniu.
Składniki:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki płatków owsianych górsksich
2 łyżki esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/3 szklanki orzechów włoskich (lub migdałów)
1/3 szklanki posiekanych rodzynek (lub innych suszonych owoców)
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać esencję waniliową i po kolei jajka, po każdym miksować jeszcze minutę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać pozostałe składniki (płatki, czekoladę, orzechy i owoce).
Zmoczyć ręce (ciasto jest bardzo klejące) i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na papierze do pieczenia w odległości od siebie (3 razy się powiększają) i piec w piekarniku nagrzanym do około 160 stopni około 15 - 20 min.
Super przepis. Ciasteczka nie tylko wyglądają pysznie ale też tak smakują.
OdpowiedzUsuń