wtorek, 11 marca 2014

Pasta z awokado i jajek


Cześć!

Mój doskonały humor trwa, przede wszystkim dzięki wspaniałej pogodzie! Wreszcie mogę porzucić gruby płaszcz na rzecz ukochanej skórzanej kurtki, a oficerki zamienić na wygodne vansy. Dzień jest taki długi, że po zajęciach lub pracy można jeszcze iść na spacer. Chociaż zima była w tym roku krótka i raczej delikatna strasznie już stęskniłam się za wiosną. A jak jest u Was?





Wczoraj pisałam o tym jak dobrze bawiłam się na warsztatach w JCC. Spędziłam miło czas z bardzo sympatycznymi ludźmi i nauczyłam się kilku nowych potraw. Warsztaty prowadziła Marysia z bloga CZULĘNT z uczuciem o warzywnej kuchni żydowskiej. Na razie na jej blogu jest dopiero kilka postów, ale widzę w nim wielki potencjał.  Będzie kolorowo, smacznie i zupełnie z innego punktu widzenia. Z przyjemnością będę tam zaglądać.


 Na spotkaniu największe wrażenie zrobiły na mnie chałka oraz pasta z awokado. Co prawda trafiliśmy na owoce twarde jak kamienie, ale od razu wiedziałam, że w tej paście jest moc. Poczekałam 2 dni, żeby moje awokado było miękkie i zaserwowałam takie leniwe śniadanie w sobotę. Jeśli tylko lubicie smak awokado z czosnkiem i jajka, smarowidło przypadnie Wam do gustu. Doskonale smakuje z razowym chlebem lub tak jak na warsztatach z wytrawną chałką.

Składniki:

1 dojrzałe awokado
2 jajka ugotowane na twardo
1 ząbek czosnku
1/2 średniej czerwonej cebuli
1-2 łyżki majonezu
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

Awokado obrać, zgnieść widelcem na papkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać rozdrobnione jajka, drobno posiekany czosnek i cebulę oraz majonez. Wymieszać i do smaku doprawić solą i pieprzem.




11 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasta przypadła mi bardzo do gustu :D Zachwycił mnie też ten chleb :D Wypiek domowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Mam mało doświadczeń w pieczeniu domowego chleba, ale chce jak najszybciej nadgonić ;)

      Usuń
  3. Wow takiego połączenia bym się nie spodziewała. Może przez to że ogólnie miałam mało doczynienia z awokado. Bardzo intrygująca ta pasta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz to koniecznie zmienić, bo awokado jest zdrowe i pyszne, a pasta łatwa w przygotowaniu ;)

      Usuń
  4. podoba mi się bardzo pomysł awokado jako pasty, oj bardzo! I te kolory-istna wiosna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam awokado, bardzo mi się podoba Twoja pasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalia, wypróbuj ją szybko, jest warta zachodu ;)

      Usuń
  6. Ciekawa kompozycja smakowa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...