Podobno ten sos jest doskonały i za każdym razem, gdy go przygotuję ktoś pyta mnie o przepis. Bardzo lubię do niego świeże warzywa (marchewki, ogórki), pieczone ziemniaki, nachosy, placuszki z cukinii. Jest też świetny jako dodatek do sałatek. Można dodać więcej czosnku, jeśli lubimy intensywne smaki. Moim zdaniem delikatny posmak jest jednak lepszy. Taki sos nie umywa się do sztucznych, kababowych, po których robi się niedobrze i boli brzuch, przynajmniej mnie. Celowo zaznaczyłam w składnikach Majonez Kielecki, bo to mój ulubiony, o czym pisałam już tutaj. Jestem lokalnym majonezowym patriotą^^. Oczywiście możecie użyć innego ulubionego sosu. Sposobu przygotowania nauczyła mnie współlokatorka, która obecnie studiuje w Chinach. Hmmm ciekawe czy tam też jada taki sos.
Składniki:
5 ząbków czosnku
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu kieleckiego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Czosnek obrać i zalać w kieliszku oliwą z oliwek i odstawić na co najmniej 30 min. W tym czasie czosnek straci goryczkę i zrobi się bardziej delikatny. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek i oliwę, w której się marynował. Na koniec do smaku dosolić i dopieprzyć. Można zostawić odrobinę oliwy i przed podaniem stworzyć śmiesznego kleksa. Dobrym dodatkiem jest także natka pietruszki lub świeży tymianek.
uwielbiam takie sosy:)
OdpowiedzUsuńteż używam dodatku majonezu, bez niego to już nie to samo :D
OdpowiedzUsuńteż tak sądzę. niektórych potraw nie da się "odchudzić" ;)
UsuńJa też zawsze dodaję chociaż odrobinę majonezu:) Uwielbiam taki sos do pizzy.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSos czosnkowy <333 szkoda, że mało osób z mojego najbliższego otoczenia go lubi, bo potem ciężko mi się z nimi dogadać ;P
OdpowiedzUsuńhahahhaha, ja mam to szczęście, że u mnie wszyscy lubią ;) a szczególnie mój chłopak^^
Usuń