środa, 26 marca 2014

Jajka na półtwardo z łososiem i majonezem - śniadanie szybkie jak Golf GTI


Dzień dobry!

Dzisiaj szybki post o szybkim śniadaniu. Właściwie to przepis dorównujący złożonością kanapce z serem, ale zdziwiło mnie, jak wiele osób nie zna tego połączenia i postanowiłam to zmienić.

Nie każdy lubi robić śniadania, szczególnie jeżeli za oknem jeszcze ciemno i zimno. U mnie jest zupełnie przeciwnie, bo perspektywa wyjścia do pracy na czczo jest dla mnie jedną ze straszniejszych w życiu:). To śniadanie akurat robi się błyskawicznie i prawie samo. Wystarczy przypilnować jajko, żeby się za bardzo nie ugotowało:)



Składniki:
1 jajko
1 plaster wędzonego łososia
2 łyżeczki majonezu (lub więcej)
sól, pieprz


Przygotowanie:
Jajko zalewamy zimną wodą, stawiamy na średnim ogniu i dodajemy sporą szczyptę soli (będzie się lepiej obierać). Gdy woda zacznie się gotować, włączamy czasomierz w komórce na 5 minut i idziemy na szybki prysznic, czy co tam rano robimy. Po wyłączeniu gazu jajko przelewamy zimną wodą, obieramy i przecinamy na połówki, które posypujemy pieprzem. Na to dajemy trochę majonezu (albo dużo, tak jak lubimy) i plaster łososia. Gotowe! Proste, szybkie i pożywne:)

6 komentarzy:

  1. ja uwielbiam każdy posiłek-czas przygotowania, celebrowanie go... aahh, wtedy czas staje w miejscu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że czasem ucieka wtedy złośliwy autobus ;)
      Ale doskonale wiem o czym mówisz! Leniwe, sobotnie śniadanie to jest mistrz;)

      Usuń
  2. Jajka na pół twardo to chyba moje ulubione wydanie jajek :D na twardo są za suche, a całkiem na miękko to już nie dla mnie :p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...