wtorek, 25 marca 2014

Placki z marchewki i tuńczyka z dymką - szybki obiad


Cześć!

Już od przyszłego tygodnia będę codziennie przygotowywać lanczboxy! Mój chłopak zaczyna staż, więc będę przygotowywać śniadania dla nas obojga. Bardzo mi to odpowiada, bo planowanie posiłków zawsze sprawia mi ogromną przyjemność.



Na pewno znajdzie się w tych posiłkach dużo warzyw, kasz i zdrowych białek. Planuję też dodawać małe, zdrowe słodkości. Może częściej będę robić owsiane ciasteczka, które doskonale pasują do kawy? W każdym razie planowanie i przygotowanie posiłków "na wynos" zawsze sprawia, że jestem bardziej uporządkowana i lepiej organizuję sobie czas. Zauważyliście tę zależność?



Dziś mam pomysł na szybki obiad lub właśnie drugie śniadanie w pracy. Placuszki z tuńczyka i z marchewki doskonale smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Marchewka stanowi tło dla czosnku, cebuli dymki i dużej ilości pieprzu. Placuszki smaży się dość szybko i łatwo przekręcają się na drugą stronę. Doskonale będą smakować z sosem czosnkowym, brokułami i pomidorami.

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 średniej wielkości marchewka
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mielonego lnu (lub mąki lub otrąb)
sól, świeżo mielony pieprz
2 ząbki czosnku
1 cebula dymka
olej do smażenia


Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, dymkę i czosnek posiekać. Dodać wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo wodnista dosypać więcej mąki. Formować małe kotlety i na rozgrzanej patelni na małym ogniu smażyć placuszki. Mają mieć brązowy kolor, żeby na pewno były dopieczone w środku. Odsączyć na ręczniku papierowym, i podawać albo na ciepło z dodatkiem warzyw, albo na zimno.




Jeżeli podoba Ci się przepis, polub na fejsie Zbieram Liście  i podziel się ze znajomymi!

7 komentarzy:

  1. mmm... chętnie bym spróbowała!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, połączenie jest bardzo ciekawe.

      Usuń
  2. Sa naprawdę siwetne ja i moja rodzina uwielbiamy tunczyka wiec mysle ze chetenie wyprobojemy ten przepis w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj koniecznie znać jak wyszło ;) Mam nadzieję, że będą Wam smakować ^^

      Usuń
  3. ooo.. takie placuszki zawsze! Choć ja je muszę mieć na ciepło, nie zjem niczego zimnego, czy to pierogów, kotleta, pancakes czy kotlecików.. jakoś nie trawię :(
    Ale na ciepło na pewno je zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale masz dziwne upodobania smakowe ;) ja na zimno uwielbiam, szczególnie kotlety ^^

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...