środa, 2 października 2013

Kajmakowy sernik z kawowo-czekoladową polewą


Pamiętacie moje wyzwanie "poszukiwanie sernika idealnego"? Nie? Nic dziwnego, też zupełnie o nim zapomniałam. Przez całe lato zajadałam się pysznymi owocowymi słodkościami. Dopiero ostatnio przy obowiązkowej porannej kawie z moja przyjaciółką przypomniałam sobie o wspaniałym kajmakowym serniku jej koleżanki, która zainspirowała mnie do wypróbowania różnych sposobów na to pyszne ciasto. Dziś mam dla Was przepis na sernik z masą kajmakową na owsianym spodzie. Jest wspaniały, bardzo wilgotny i kremowy. Polecam wszystkim amatorom serników. 

Składniki:

spód:
3/4 szklanki płatków owsianych (zmielonych)
1/4 kostki masła
1/3 masy kajmakowej (puszka 400 gram)

masa serowa:
1 kg sera zmielonego 3 razy (lub z wiaderka)*
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
5 jajek
2/3 masy kajmakowej
1/2 szklanki śmietanki 30%
3 łyżki mąki pszennej

polewa czekoladowo-kawowa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

*ale nie mam doświadczenia w tej materii, więc nie mogę nic polecić

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Płatki wymieszać z  masłem- konsystencja ma przypominać ciasto kruche. Tortowicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie położyć płatki, posmarować grubą warstwą masy kajmakowej i wstawić do lodówki na 30 min.
W tym czasie ser zmiksować z mąką i cukrem (około 2 min). Następnie dodawać po 1 jajku i miksować po 30 sekund. Po tym czasie dodać masę kajmakową i śmietankę.  Przelać na owsiany spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 1 godzinę, a następnie podnieść temperaturę do 170 i dopiekać 15 min. (sernik powinien być delikatnie przypieczony)*. Zostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Czekoladę, masło i śmietankę włożyć do garnka i na niewielkim ogniu rozpuścić, na koniec dodać kawę. Polać wystudzony sernik (warstwa będzie dość gruba i może delikatnie rozlać się po bokach) i wstawić do lodówki (lub na balkon) na 2-3 godziny, żeby wszystkie smaki się przegryzły.

* Czas oczywiście zależy do tego jaki mamy piekarnik -piekarnik w moim domu i piekarnik w mieszkaniu pieką zupełnie inaczej.



Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...