Cześć. Dziś pomysł na szybki i łatwy obiad przy, którym nie
trzeba się trudzić. Jamie Oliver jest dla mnie n niewyczerpanym źródłem
inspiracji, nie zdarzyło mi się przygotować niczego niesmacznego z jego
przepisu. Dlatego bardzo często wykorzystuję jego pomysły i jestem
zadowolona. Mimo, że kurczak to nie jest
moje ulubione mięso to w tym daniu bardzo mi smakował, był bardzo soczysty i
winny. A por, pieczarki i natka pietruszki to połączenie, które w żadnym
wydaniu nie może być złe. Przygotowanie nie powinno zająć w sumie więcej niż 30
min. Nie pozostaje nic innego jak przygotowanie takiego dania swojej rodzinie
lub przyjaciołom. Gulasz można podawać z ryżem, kaszą lub jak u mnie z młodymi
ziemniakami.
Składniki:
Podwójna pierś kurczaka
1 duży lub 2 małe pory
20 dag pieczarek
1 szklanka białego wytrawnego wina
100 ml śmietany 18%
pęczek
pietruszki
1
ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
plasterki cytryny do podania
Przygotowanie:
Pora pokroić w plastry i zeszklić delikatnie na łyżce oliwy,
następnie dodać wino, odrobinę soli i pieprzu i dusić pod przykryciem około 5 min aż por
zmięknie. W tym czasie pokroić piersi na kostkę, pieczarki w plastry lub na 4 jeśli są
małe. Natkę pietruszki drobno posiekać,
połowę odłożyć do dekoracji. Gdy pory będą miękkie dodać kurczaka, pieczarki i
natkę pietruszki i dusić
około 10 min. Do kubeczka ze śmietaną dodać kilka łyżek gorącego wina (żeby się
nie zcięła) i wlać do gulaszu. Dusić kolejne 10 min aż mięso będzie miękkie, a
sos zgęstnieje. Na sam koniec dosolić i dopieprzyć do smaku. Można polać sokiem
z cytryny na talerzu.
Robiłam to danie kilka razy. Rzeczywiście jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna