Dzisiaj ekspresowy przepis na ekspresowy obiad, bo na zewnątrz jest tak pięknie, że nie wytrzymam dłużej zamknięta w 4 ścianach! Lubię takie resztkowe sałatki, moim zdaniem mają same zalety. Nie dość, że czyszczą lodówkę z zalegających w niej składników, to często tworzą niezapomniane kompozycje, do których ma się ochotę wracać. I są szybkie;)
Składniki (dla dwóch osób):
3 jajka ugotowane na twardo
2 ugotowane młode ziemniaki
1 mała cukinia
10-15 małych pieczarek
10 pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
garść mrożonego groszku (opcjonalnie)
koperek lub szczypiorek do posypania
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy umyte pieczarki i delikatnie solimy. Smażymy chwilę, aby się puściły wodę i pozostały jędrne, następnie dodajemy pokrojoną na półplastry cukinię i rozdrobniony czosnek, smażymy aż cukinia będzie mieć złoty kolor. Dodajemy pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki i mrożony groszek. Całość chwilę podsmażamy, aż ziemniaki i groszek będą ciepłe. Na koniec dodajemy do smaku sól i świeżo mielony pieprz i przekładamy na talerze. Dodajemy pokrojone na ćwiartki jajka, pomidorki i czerwoną cebulę, posypujemy zieleniną. Można zetrzeć trochę parmezanu lub polać oliwą z oliwek. Gotowe ;)
Smacznego!
Jakie macie plany na ten słoneczny dzień?
Bardzo fajna propozycja. Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, lubię takie lekkie obiady :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie obiady :)
OdpowiedzUsuńO! Jak pięknie i wiosennie!
OdpowiedzUsuńMniam, mam wrażenie, że naprawdę można się nią najeść !
OdpowiedzUsuńto prawda. dodatek jajek sprawia, że to naprawdę sycące danie ;)
Usuńoo.. też jestem wielką fanką sałatek:)
OdpowiedzUsuńAle twoja pięknie się prezentuje, z chęcią bym zjadła, a dodatek jajka-mega:)
Uwielbiam sałatki, Twoja wygląda super, kolorki zachęcają :)
OdpowiedzUsuńŁączę się z Tobą pieczarkowo:)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń