środa, 6 lutego 2013

Makaron z porem i wędzoną makrelą - szybki obiad



Jejejejej sesja za mną! Wreszcie mogę się wyspać i trochę dłużej posiedzieć w kuchni. Niestety jeszcze nie dziś, bo czuję się bardzo zmęczona i potrzebuje spokojnego wieczoru z piwem i głupim filmem (najlepiej o superbohaterze).Całe szczęście dziś girls night i moje marzenia się spełnią.  Dlatego dziś po raz drugi pomysł na bardzo szybki i sycący obiad, który przygotowuje się w 20 min, muszę mieć w końcu czas na ploteczki.

Składniki:
1 średnia makrela
1 średni por (biała część)
3-4 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
1/2 opakowania makaronu penne 
2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
1/2 posiekanej natki pietruszk*
kilka kropel ostrego sosu lub odrobina węgierskiej pasty
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 szklanki wody z makaronu
odrobina tartego cheradda (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Pory i czosnek pokroić na plasterki wrzucić na patelnię, dodać oliwę i zeszklić. Dodać makrelę i chwilę podsmażyć. W międzyczasie ugotować makaron al dente i pod koniec gotowania odlać 1/2 szklanki wody z makaronu. Do makreli i porów dodać serek i wodę i zagotować, następnie dodać odcedzony makaron i natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić ostrym sosem i mielonym pieprzem, z solą należy wuażać, bo wędzona makrela jest bardzo słona. Składniki wystarczają na 3 solidne porcje ;)

*nie jest konieczna, ale uważam, że doskonale ożywia smak

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga feed-me-better

2 komentarze:

  1. gratuluję zakończonej sesji!
    ten przepis już widziałam wielokrotnie i zawsze mówię, że go spróbuje, ale wciąż mi nie wychodzi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam! Zajmuje tylko chwilkę;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...