wtorek, 5 lutego 2013

Brukselka z chorizo i jajkiem sadzonym - szybki obiad


Bardzo dawno nie jadłam brukselki, na pewno kilka lat. Ostatnim razem w zupie jarzynowej i wtedy te małe kapustki wydały mi się okropne i przesuwałam je na brzeg talerza. Ostatnio wpadła mi w oko w dziale z mrożonkami i postanowiłam jej dać jeszcze jedną szansę. Rozpoczęło się przeszukiwanie Internetu w celu odnalezienia idealnego przepisu i w końcu znalazłam. Uwielbiam chorizo, jajka sadzone i natkę pietruszki, więc wiedziałam, że to połączenie nie może być złe. Całe danie przygotowuje się około 15 min, więc idealnie nadaje się na szybki i prosty obiad!

Składniki:
1 opakowanie mrożonej brukselki
1 opakowanie chorizo (u mnie z biedronki)
4 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
2-3 jajka
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania


Przygotowanie: 
Brukselkę wrzucić do gotującej się i osolonej wody i gotować 7 min (m być lekko twarda). W tym czasie chorizo i czosnek pokroić na plasterki, a cebulę w piórka i podsmażyć na patelni, aż chorizo wypuści trochę tłuszczu. Następnie dodać brukselkę (większe główki przekroić na pół) i podsmażać aż brukselka zmięknie. Na sam koniec przesunąć wszystko na jedną stronę patelni, a na drugiej usmażyć sadzone. Podawać z pietruszką i świeżo mielonym pieprzem. 

4 komentarze:

  1. Ale żarełko-to musi być pyszne!!!zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie lubię brukselki bo wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto jednak zrobić dla niej wyjątek ;P

      Usuń
  3. Każdy przepis zawierający chorizo od razu przyciąga moje oko...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...