poniedziałek, 4 lutego 2013

Krem brokułowy z łososiem


Ostatnio na moim talerzu strasznie dużo jest zieleniny. Staram się w naturalny sposób poprawić odporność nadwątloną grypą, dlatego "przemycam" zieleninę do każdej potrawy. Dziś również zielono, brokułowy rozgrzewający krem z czosnkiem i kawałkami łososia, który wspaniale nadaje się na tę paskudną pogodę. Przygotowuje się go bardzo szybko i jest bardzo smaczna i sycąca. 

Na 4 porcje:
Składniki:
1 brokuł (tylko różyczki)
1 litr bulionu (u mnie niestety z kostki)
2 średnie ziemniaki lub 3 małe
1 mała marchewka
5 cm białej części pora
1 średnia cebula
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1/2 pęczka pietruszki
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki oliwy
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 plastry łososia
sól, świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:
Cebulę, pora i 2 ząbki czosnku zeszklić na oliwie w garnku. Dodać marchewkę i chwilę podsmażyć, następnie wlać gorący bulion i wrzucić pokrojone na drobną kostkę ziemniaki, majeranek i tymianek, gotować 5-7 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodać różyczki brokuła, i gotować je do miękkości. Zupę odrobinę przestudzić, dodać posiekaną pietruszkę, 2 ząbki czosnku i zmielić blenderem na gładką masę,  dodać do smaku przyprawy i sos sojowy. Podawać z łyżką śmietany i plastrem łososia. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Świetny kolor ma ta zupa. Od kilku dni chodzi z mną brokułowa, teraz mam na nią jeszcze większą chęć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam, kolor jest elektryzujący i kojarzy się z wiosną. Oby szybko przyszła...

      Usuń
  2. Uwielbiam kremy. Ciekawe połączenie z łososiem .

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...