piątek, 30 listopada 2012

Zdrowe i pyszne owsiane babeczki


Składniki:

Suche:
szklanka płatków owsianych
5 łyżek otrąb owsianych
szklanka mąki
1/3 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka posiekanych migdałów
łyżka słonecznika
łyżka posiekanych moreli
1/2 szklanki cukru

Mokre:
2 jajka
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
szklanka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Dokładnie mieszamy ze sobą składniki mokre i suche, a następnie łączymy wszystkie razem. Piekarnik rozgrzewamy do około 180 stopni. Masę nakładamy do foremek z papilotkami. Uwaga, lepiej nie nakładać więcej niż do 3/4 wysokości papilotki! Pieczemy około 25 minut.

Takie babeczki są niezwykle smaczne, bardzo maślane, a do tego szalenie zdrowe. Nikomu chyba nie trzeba przedstawiać właściwości błonnika, który nie tylko reguluje pracę naszego układu trawiennego, ale także oczyszcza organizm z toksyn.

5 komentarzy:

  1. wyszły tak dobre, ze nie omieszkałam umieścić komentarza. Część babeczek zrobiłam z nadzieniem (wiśnie, czarna porzeczka i ser twarogowy z bananem)-córcia się zajada a dla tej drugiej już lecą pyszności, bo siedzi jeszcze w brzuszku - idę się dopełnić:)dzieki za przepis i polecam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten wpis dał mi wiele do myślenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. dużo ciekawych pomysłów tutaj!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...