środa, 7 listopada 2012

Pikantny krem marchewkowo-porowy z fetą


Składniki:
1 duży por
3 średnie marchewki
1 cebula
2 małe ziemniaki
3 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu
pół kostki fety
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w bulionie do miękkości. Pora kroimy na krążki, cebulę w półksiężyce, podsmażamy na patelni. Marchew ścieramy na tarce, dodajemy do reszty warzyw i dusimy. Po pewnym czasie dorzucamy pokrojony czosnek. Gdy wszystko trochę zmięknie, a ziemniaki się ugotują, wrzucamy podsmażone warzywa, pokruszoną fetę i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupa najlepiej smakuje z grzankami.

Nie ma nic lepszego od pikantnej, kolorowej zupy krem w ponury, jesienny wieczór. Nigdy nie sądziłam,  że por, marchewka i feta tak  świetnie do siebie pasują. Gorąco polecam!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...