piątek, 8 czerwca 2012

Bardzo modna frittata

 
Składniki:

8 -10 jajek

1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych

1 ząbek czosnku

½ papryki

½ cebuli lub szczypior od dymki

garść szpinaku baby

1 łyżka oliwy z oliwek

½ opakowania sera feta

sól, pieprz

1 łyżeczka suszonego oregano

świeże zioła: koperek, pietruszka, tymianek, bazylia


 
Przygotowanie:

Dymkę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy i przełożyć na formę wysmarowaną oliwą (u nas zwykła do tarty). Dodać pokrojoną w paski paprykę, ósemki pomidorów, garść szpinaku (można rozdrobnić, ale całe liście też się świetnie sprawdzają). W miseczce rozmieszać jajka, dodać sól, pieprz, oregano i posiekane zioła (właściwie wszystkie świetnie się sprawdzają i w tym wypadku zasada im wiecej tym lepiej się sprawdza). Masę jajeczną wylać na tartownicę, posypać pokrojoną w kostkę fetą i zapiekać w rozgrzanym piekarniku, żeby jajka się ścięły. Bardzo szybko, bardzo zdrowo.

Frittata ostatnio jest bardzo modna, przepis na to pyszne danie można znaleźć chyba na każdym blogu. U nas zdjęcia z kilku podejść: próbowałyśmy frittaty z szynką, z żółtym serem, z mozzarellą, ale to właśnie szpinak i feta najbardziej nam pasują.

1 komentarz:

  1. Fajny pomysł np. na weekendowe śniadanie :) Jako, że widzę tam mój ulubiony szpinak, zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej "Czas na szpinak 2!" Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)
    Odpowiedz

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...