Składniki:
8 -10 jajek
1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
½ papryki
½ cebuli lub szczypior od dymki
garść szpinaku baby
1 łyżka oliwy z oliwek
½ opakowania sera feta
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
świeże zioła: koperek, pietruszka, tymianek, bazylia
Przygotowanie:
Dymkę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy i przełożyć na formę wysmarowaną oliwą (u nas zwykła do tarty). Dodać pokrojoną w paski paprykę, ósemki pomidorów, garść szpinaku (można rozdrobnić, ale całe liście też się świetnie sprawdzają). W miseczce rozmieszać jajka, dodać sól, pieprz, oregano i posiekane zioła (właściwie wszystkie świetnie się sprawdzają i w tym wypadku zasada im wiecej tym lepiej się sprawdza). Masę jajeczną wylać na tartownicę, posypać pokrojoną w kostkę fetą i zapiekać w rozgrzanym piekarniku, żeby jajka się ścięły. Bardzo szybko, bardzo zdrowo.
Frittata ostatnio
jest bardzo modna, przepis na to pyszne danie można znaleźć chyba na każdym
blogu. U nas zdjęcia z kilku podejść: próbowałyśmy frittaty z szynką, z żółtym
serem, z mozzarellą, ale to właśnie szpinak i feta najbardziej nam pasują.
Fajny pomysł np. na weekendowe śniadanie :) Jako, że widzę tam mój ulubiony szpinak, zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej "Czas na szpinak 2!" Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOdpowiedz