środa, 14 marca 2012

Makaron z chorizo, pieczarkami, papryką i bazylią



Składniki:
20 dag kiełbasy chorizo
15 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
pół czerwonej papryki
15 dag czarnych oliwek bez pestek
25dag razowego penne
łyżeczka suszonego oregano
kilka listków świeżej bazylii
mały koncentrat pomidorowy
tabasco
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Makaron ugotować na pół twardo. Na łyżce oliwy zeszklić drobno posiekany czosnek (czosnek wrzucać na zimną oliwę, w przeciwnym razie może się spalić i być gorzki). Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną w paski paprykę, plasterki pieczarek, drobne półplasterki chorizo, sól, pieprz i oregano- całość dusić na małym ogniu 2-3 minuty. Dodać makaron, koncentrat i dużo tabasco i całość dusić jeszcze ok 3 minut. Podawać z listkami bazylii. Danie jest idealne dla 3 bardzo głodnych osób lub 4 mniej głodnych. Chorizo kupiłyśmy w Biedronce i zdecydowanie  polecamy, główną  zaletą jest cena 4,99 zł -idealna na studencką kieszeń. Niewiele się różni od droższych odpowiedników.

Reinterpretacja przepisu z:  http://smakowity.pl/przepis/4258/penne-z-chorizo-i-pieczarkami/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...