środa, 14 marca 2012

Domowe burgery z chorizo, tabasco, jajkiem i roszponką





Składniki:
4 bułki typu ciabatta
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
kiełbasa chorizo
czerwona cebula
keczup, majonez
tabasco
garść roszponki lub rukoli
4 jajka
olej do smażenia
sól, pieprz 

Kulinarne inspiracje i nagrody




Przygotowanie: 
Mięso doprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i formować burgery. Smażyć z dwóch stron, aż będą mieć piękny burgerowy kolor. W tym samym czasie na grillu podgrzewać ciabatty i kroić cebulę w plastry, a chorizo w plasterki- najlepiej ok 12 małym plasterków chorizo na burgera. Chorizo podsmażyć na suchej patelni (surowe jest bardzo twarde i tłuste) i po chwili zdjąć. Na tej samej patelni i pozostałym tłuszczu usmażyć 4 sadzone jajka- delikatnie je osolić i popieprzyć. Wszystko jest już prawie gotowe, następuję najprzyjemniejsza czynność czyli układanie. U nas wyglądało to tak:
-bułka
-majonez/ ketchup 
-chorizo
-burgery
-tabasco
-plastry cebuli
-jajko sadzone
-roszponka
-bułka
-wykałaczka
-oliwka

Burgery były fantastyczne! Byliśmy tak zajęci jedzeniem, że przez prawie 20 minut nikt nic nie mówił ;) Do ich zrobienia zachęciła nas wizyta w Love Krove na Kazimierzu, która zmieniła nasze zdanie o burgerach, do tej pory nie doceniałyśmy potencjału tego dania. Zdecydowanie wpływ miały na to doświadczenia z McDonalds, Burgerkingiem i tłustymi, mało apetycznymi kanapkami. Smakowite i soczyste mięso, świeże warzywa, sosy i dodatki w Love Krove otworzyły nam oczy na wielowymiarowość tego dania. 3 cytryny gorąco polecają!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...