wtorek, 21 lutego 2012

Japoński makowiec bez mąki

 

Składniki: 
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
60 dag jabłek
30 dag maku
9 jajek
9 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka drobno posiekanych bakalii (u mnie żurawina, skórka pomarańczowa, migdały,orzechy)
kilka kropel migdałowego aromatu
polewa czekoladowa

Przygotowanie:
Mak sparzyć i 3 razy przekręcić przez maszynkę. W tym samym czasie utrzeć margarynę z cukrem, a następnie z żółtkami. Dodawać po łyżce masy makowe i łyżce startych twardych jabłek, ciągle miksować. Na koniec dodać pianę z 9  żółtek, kaszę mannę i proszek do pieczenia, bakalie. Ciasto piec w piekarniku ok 45 min. Polewę czekoladową można zrobić z czekolady ciemnej, łyżki masła i 3-4 łyżek mleka. Ciasto jest niewiarygodnie pyszne, wilgotne i wygląda zjawiskowo, bardzo szybko znika ze stołu ;)

1 komentarz:

  1. zupełnie inny niż zwykły makowiec i taki pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...