Składniki:
na ciasto:
szklanka mąki
1/4 kostki masła
2 żółtka jaj i 1 białko
trochę śmietany lub jogurtu naturalnego
szczypta soli
na nadzienie:
3-4 dorodne pory
15 dag kiełbasy cienkiej
10 dag sera żółtego
1,5 szklanki śmietany 18%
2 jajka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę do tarty. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę aż się wytopi, dodać pokrojone w plastry pory(bez białej części), wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok 10 min. Po przestygnięciu posolić i popieprzyć do smaku. Do miski wlać śmietanę, jajka i starty na tarce ser żółty, dodać odrobinę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Do formy wyłożyć pory i zalać je polewa ze śmietany. Piec w rozgrzanym piekarniku ok.40-45 minut, aż brzegi będą rumiane, a polewa chrupiąca.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz