środa, 23 listopada 2011

Tarta z porami



 Składniki:
 na ciasto:
szklanka mąki
1/4 kostki masła
2 żółtka jaj i 1 białko
trochę śmietany lub jogurtu naturalnego
szczypta soli
 na nadzienie:
 3-4 dorodne pory
15 dag kiełbasy cienkiej
10 dag sera żółtego
1,5 szklanki śmietany 18%
2 jajka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę do tarty.  Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę aż się wytopi, dodać  pokrojone w  plastry pory(bez białej części), wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok 10 min. Po przestygnięciu posolić i popieprzyć do smaku. Do miski wlać śmietanę, jajka i starty na tarce ser żółty, dodać odrobinę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Do formy wyłożyć pory i zalać je polewa ze śmietany. Piec w rozgrzanym  piekarniku ok.40-45 minut, aż brzegi będą rumiane, a polewa chrupiąca.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...