środa, 23 listopada 2011

Musaka


Składniki:
4 małe bakłażany
0,5 kg mięsa mielonego
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
3 duże, mięsiste pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
oliwa do smażenia
sól, pieprz

sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
2-3 żółtka
4 łyżki startego sera do posypania

Przygotowanie:
1) Bakłażany pokroić na plastry i smażyć z obu stron na złoty kolor (młode bakłażany nie mają goryczy, więc nie trzeba ich będzie sypać  solą i osączać). Posiekaną drobno cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy i dodać mięso mielone.Po chwili dodać również pomidory z puszki, koncentrat i sól i dusić pod przykryciem ok 15 min, na koniec posolić, popieprzyć i dodać bazylię i oregano.
2) W rondlu rozpuścić masło i dodać mąkę. Wymieszać dokładnie z zimnym mlekiem (wlewać powoli, żeby się nie zrobiły się grudki). Całość zagotować aż do zgęstnienia i przyprawić solą i pieprzem. Żółtka roztrzepać z 1/4szklanki sosu i dopiero gładką żółtkową masę dodać do pozostałego sosu i energicznie roztrzepać widelcem.
3) Wysmarować olejem naczynie żaroodporne lub prostokątną formę i układać warstwami: bakłażany, mięso, bakłażany, mięso, znów baklażany, pokrojone w plasterki pomidory, wszystko na koniec polać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Danie jest bardzo smaczne i zdecydowanie warte poświęcenia godziny na przygotowanie;)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...