środa, 21 września 2011

Puszysta drożdzówka z owocami i kruszonką


Składniki:
 2 szklanki mleka
 1 kg mąki
 4 żółtka
 kostka drożdży
4 łyżki margaryny
 10 łyżek cukru
 szczypta soli
 cukier wanilinowy
 owoce: maliny, jabłka, śliwki -w dowolnej kombinacji lub pojedynczo
 Przygotowanie:
 Mleko delikatnie podgrzać na gazie, rozpuścić drożdże i cukier,dodać sól. Wymieszać dokładnie z mąką. Dodać rozbełtane jajka i wyrabiać. Na koniec dodać rozpuszczoną w rondlu margarynę i dość długo wyrabiać (ok.5-7 min). Uwaga, ciasto może być dość tępe, ale nie wolno się zniechęcać ;) Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(np. pod grzejnik) na około 30min. W tym czasie 4 podłużne formy do babki lub 1 prostokątną formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i posypać owocami, ewentualnie kruszonką. Piec ok.60 min w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku.


Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...