Składniki:
ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki suchego maku
Nadzienie:
1 kg kwaskowych jabłek
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
1) ciasto naleśnikowe: białka z solą ubić na sztywno. W sporej misce wymieszać mikserem wszystkie składniki i dodać pianę z białek. Smażyć naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
2) jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. prażyć na patelni od czasu do czasu dolewając wody, żeby się nie przypaliły (po pewnym czasie jabłka puszczą swoje soki i woda nie będzie potrzebna). na koniec można, choć oczywiście zależy to od upodobań posłodzić i dodać cynamon.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz