czwartek, 7 kwietnia 2011

Quiche z papryką



Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl mąki
150 g półtłustego sera białego
2 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
tłuszcz do wysmarowania formy

Nadzienie
1 duża czerwona papryka
kilka plasterków szynki
nieduża cebula
300 g kwaśnej śmietany 12%
2 jaja
sól, biały pieprz, słodka papryka, gałka muszkatułowa

Przygotowanie: 
W misce wymieszać twaróg, sól, olej, jajka, Wyrobić z mąką i proszkiem na jednolitą masę. Ciastem wykleić posmarowaną olejem średniej wielkości tortownicę, pamiętając o zrobieniu wysokiego brzegu z ciasta.
Na spodzie poukładać pokrojone w cienkie słupki papryki, szynkę w kostkę i podsmażoną na złoto cebulę. Zalać wszystko śmietaną rozbełtaną z jajkami i przyprawami.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...