Składniki:
Puszka pomidorów
5 cebul
5 szklanek bulionu (z 2 kostek rosołowych)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz
Kilka kromek chleba
Przygotowanie:
Obraź cebulę i pociąć ją na talarki - zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pokrojone pomidory, smażyć około 5 minut; następnie oprószyć mąką i rozprowadzić szklankę zimnej wody. Gotujemy bulion z 2 kostek rosołowych i 5 szklanek wody. Do gotującego bulionu dodać cebulę, pomidory i łyżkę koncentratu - gotować 15 minut na małym ogniu; doprawić solą i pieprzem. Po wystudzeniu zupę zmiksować blenderem. Podawać z grzankami.
Fajna bo prosta :) ja ją troszkę podrasowałem, dodałem dwie łyżki sosu chili i dużo pieprzu, oraz natkę pietruszki. Jest ok.
OdpowiedzUsuń