niedziela, 3 lipca 2016

Smaki lata - sałatka z ciecierzycą, grillowanym bakłażanem i letnimi warzywami



Cześć!

Dla wszystkich lato to czas lżejszych posiłków wypełnionych po brzeg warzywami. Na kilka miesięcy odkładamy rozgrzewające kasze i gęste, śmietanowe sosy, aby cieszyć się orzeźwiającymi sałatkami. Sama chętnie sięgam po takie obiady, a dodatkowo sałatki zabieram ze sobą codziennie w pudełku do pracy. Dzisiejszy mój przepis jest fantastyczny - zawiera wszystko co dobre w obecnym czasie. Sałatka jest jednak bardzo sycąca ze względu na dodatek gotowanej na parze ciecierzycy Bonduelle, która jest dobrym źródłem roślinnego białka. Użyte przyprawy i warzywa jednoznacznie kojarzą mi się z Bliskim Wschodem. Jestem przekonana, ze mieszkańcy Jerozolimy chętnie sięgnęliby po moją propozycję: ciecierzyca z orientalnymi przyprawami, miękki grillowany bakłażan, słodkie pomidory, ostra czerwona cebula, chrupiące ogórki, świeży cytrynowy sos i duża ilość natki pietruszki.Wspaniałe i nietuzinkowe połączenie. Kto się skusi?

 

Składniki dla 3 osób:

1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze Bonduelle
1 mały bakłażan
1 ogórek szklarniowy
1 mała czerwona cebula
3 mięsiste pomidory lub 300 gramów pomidorów koktajlowych
1 garść natki pietruszki
1 świeże chilli (opcjonalnie)
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1 ziele angielskie
3 łyżki oliwy z oliwek
na sos:
skórka otarta z jednej cytryny
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu akacjowego (lub innego delikatnego w smaku)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

 

Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie porządnie nasolić z dwóch stron i odstawić na 30 min, aż puszczą wodę. Po tym czasie bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie posmarować  oliwą i grillować na patelni aż będą miękkie. Uwaga, jeśli nie posiadasz patelni grillowej, możesz plastry bakłażana ułożyć na papierze do pieczenia i upiec w 180 stopniach do miękkości.


Ciecierzycę odsączyć z zalewy i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na suchą patelnie rzucić przyprawy i przez 30 - 40 sekund podgrzewać aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie zmielić na drobno w moździerzu i ponownie wrzucić na patelnie. Dodać 1 łyżkę oliwy, delikatnie podgrzać i dodać ciecierzycę. Podgrzewać i mieszać aż każde ziarenko będzie równomiernie pokryte przyprawami.


Pomidorki pokroić na ćwiartki, chilli na plasterki. Ogórek przeciąć wzdłuż na 4 połówki, wyciąć ziarenka i pokroić. Cebulę czerwoną posiekać w drobną kostkę. Natkę pietruszki podzielić na duże kawałki.

Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć, a następnie zetrzeć na malej tarce skórkę z całego owocu i wrzucić do małego słoiczka. Dodać sok z połowy cytryny, oliwę, miód, drobno posiekany czosnek, dużo soli oraz świeżo zmielony pieprz. Zamknąć słoik i potrząsać aż składniki dobrze się wymieszają.


Na talerzu układać po 3 - 4 plastry grillowanego bakłażana, warzywa, pietruszkę oraz ciepłą ciecierzycę. Solidnie posolić i popieprzyć każdą porcję, a następnie polać sosem. Letnia i sycąca sałatka gotowa!

Smacznego!


W wolnej chwili zajrzyjcie na www.warzywneinspiracje.pl, gdzie pod patronatem Bonduelle pojawiają się przepisy na świetne sałatki autorstwa między innymi jednej z moich ulubionych blogerek kulinarnych Malwiny z Filozofii smaku.

Przepis dodaję do akcji:

W parze z sałatką

2 komentarze:

  1. Wow, wyglada bajecznie! Kocham ciecierzycę, a w takim wydaniu...mniam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała! Faktycznie zapomniałam o pysznej cieciorce, muszę koniecznie nadrobić wykorzystując twój przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...