środa, 11 listopada 2015

Domowy burger z pulled pork

DOMOWY BURGER Z DŁUGO PIECZONĄ WIEPRZOWINĄ QAFP, PIETRUSZKOWYM PESTO Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I BOROWIKAMI W ŚMIETANCE.



Dziś mam dla Was przepis, który zwyciężył w konkursie "Ubierz wieprzowinę QAFP w jesienne dodatki". Zgłosiłam swój pomysł i od ponad tygodnia jestem szczęśliwą mamą nowego robota Bosch MUM 4880, który nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim jest solidną i dobrze wyposażoną maszyną!

Przygotowałam przepis na domowego burgera z szarpaną wieprzowiną w przyprawach, którą należy piec 9 godzin, dzięki czemu rozpływa się w ustach, z łatwością dzieli się na włókna, jest soczysta i ma chrupiącą skórkę. Dzięki dodatkowi pietruszkowego pesto z orzechów włoskich, które o tej porze roku są najsmaczniejsze i najbardziej intensywne w smaku, kanapka jest bardzo świeża. Wspaniałym dopełnieniem są szlachetne polskie borowiki w słodkiej śmietance, które sprawiają że całość jest bardzo elegancka i wykwintna. To danie idealne na kolację dla najbliższych. Z podanych proporcji można uzyskać 6 dużych burgerów, ale zostanie jeszcze prawie połowa mięsa, którą z powodzeniem można wykorzystać do kanapek lub wrapów zamiast wędliny. Świetnie będzie pasować także do sałatek lub jako porcja mięsa do obiadu, np. z sosem pieczeniowym.

DŁUGOPIECZONA WIEPRZOWINA (PULLED PORK)

2 kg mięsa wieprzowego ze znakiem jakości QAFP (łopatka, szynka)
Mieszanka przypraw
·         1 łyżka kminu rzymskiego
·         1 łyżka pieprzu Cayenne
·         1 łyżka papryki słodkiej
·         4 ząbki czosnku
·         1 łyżka czarnego pieprzu
·         1 łyżka soli
·         1/3 szklanki cukru
Zalewa do mięsa
·         2 litry zimnej wody
·         1/3 szklanki cukru
·         1/3 szklanki soli
·         4 liście laurowe
·         4 ziarenka ziela angielskiego
·         2 goździki
·         1/2  łyżeczki ziaren kolendry



Mięso dokładnie opłukać i przełożyć do dużego garnka. Wodę wymieszać z solą i cukrem, tak aby się rozpuściły. Dodać do wody listki laurowe, ziele, goździki, kolendrę oraz 2 łyżki mieszanki przypraw. Powstałą zalewą należy zalać mięso i przenieść je w chłodne miejsce na 8 – 12 godzin. Następnie wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem i wysmarować pozostałą mieszanką przypraw. Wstawić  mięso do naczynia do zapiekania i piec pod przykryciem około 8 godzin w 100 stopniach. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 150 stopni, zdjąć przykrywkę i piec kolejną godzinę. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 30 - 40 min i podzielić dwoma widelcami na włókna. Mięso jest tak miękkie, że samo się odrywa. Nie sposób nie podjadać!

DOMOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW

·         1/2 szklanki ciepłej wody
·         1 szklanka ciepłego mleka
·         3/4 kostki świeżych drożdży
·         1 łyżka cukru
·         3 łyżki masła
·         1 łyżeczka soli
·         1 jajko
·         Sezam lub mak do obsypania bułek
·         1/2 kg mąki + 1- 2 łyżki do obsypania
·         1 łyżka oliwy



Wodę i mleko wlać do dużej misy. Dodać drożdże i cukier i wymieszać. Następnie mąkę, sól i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać i przez 7-8 minut wyrabiać elastyczne ciasto, podsypując w miarę potrzeby mąką. Jeżeli ciasto będzie kleić się do ręki można posmarować ją oliwą. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
Ciasto podzielić na 6 równych części i uformować płaskie placki o wielkości dłoni, odstawić na 40 min do napuszenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem lub makiem.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 20 – 25 min, aż bułki będą rumiane.

PESTO Z PIETRUSZKI, ORZECHÓW WŁOSKICH I OLEJU RZEPAKOWEGO

·         4 garście natki pietruszki (tylko listki)
·         1 garstka obranych orzechów włoskich
·         1 garstka ziaren słonecznika
·         1/3 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
·         Szczypta soli
·         Szczypta pieprzu
·         2 ząbki czosnku
 Składniki na Pesto wrzucić do misy blendera i zmielić na gładką masę.



BOROWIKI W ŚMIETANIE

·        4 średniej wielkości borowiki
·        1 ząbek czosnku
·        1 łyżka masła
·        1 łyżka oliwy z oliwek
·        2 łyżki natki pietruszki
·        Odrobina soku z cytryny
·        1/3 szklanki śmietanki kremówki
·        Sól, pieprz do smaku

Borowiki wyczyścić bardzo delikatnie nożykiem i pociąć na plasterki. Patelnię delikatnie rozgrzać, dodać masło i oliwę, a następnie pokrojone grzyby. Posypać solą, pieprzem, posiekaną natką i czosnkiem i dusić kilka chwil, a następnie wlać śmietankę, sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Śmietanka i grzyby utworzą gęsty sos.


SOS MUSZTARDOWO-MAJONEZOWY

·         6 łyżeczek majonezu
·         3 łyżeczki musztardy francuskiej
 Składniki wymieszać.



 ANATOMIA BURGERA

1.       Bułka posmarowana łyżka pietruszkowego pesto
2.       Duża porcja szarpanej wieprzowiny
3.       Plaster czerwonej cebuli, kilka plasterków korniszonów
4.       2 łyżki borowików w śmietanie
5.       Bułka posmarowana sosem majonezowo-musztardowym










3 komentarze:

  1. Świetny pomysł z tą szarpaną wołowiną, nie pomyślałam, żeby podawać ją w ten sposób, a wygląda równie efektownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. This sounds lovely. Going to give this a go. thanks for sharing this recipe.


    Simon

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki burger napewno lepszy i smaczniejszy w porównaniu z restauracjami szybkiej obsługi;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...