niedziela, 28 września 2014

Szwajcarskie inspiracje VICTORINOX - Papet vaudois


Cześć!

Dziś mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę inspirowaną kuchnią Szwajcarii. Dzięki akcji Victorinox poczytałam na temat tego ciekawego kraju i jego bardzo różnorodnej kuchni, w której można odnaleźć wpływy francuskie, niemieckie i włoskie. Nie brakuje w niej aromatycznych serów, dojrzewających kiełbas, ale też ziemniaków, cebuli i czosnku. 

Zdecydowałam  się przygotować prostą, chłopską zapiekankę z białą kiełbasą, ziemniakami i porami, która może uratować, gdy brak pomysłu na obiad lub gdy po prostu nie mamy ochoty spędzać dużo dużo czasu w kuchni. Porcją z podanych składników spokojnie najedzą się 4 osoby. Ostrzegam, że nie jest to super lekkie i dietetyczne danie, lepiej odmówić po nim deseru i wybrać się na 30 minutowy spacer. Zapiekanka nie należy też do najbardziej fotogenicznych, ale jest naprawdę pyszna i warto raz na jakiś czas pozwolić sobie na takie szaleństwo! Takie rustykalne jedzenie ma swój wyjątkowy urok. 

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 duży por
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
10 dag sera wędzonego (np. oscypka)
8 cienkich, białych kiełbasek (400 g)
150 ml śmietany 12%
1 pęczek pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta słodkiej papryki w proszku


Przygotowanie:


Obrane ziemniaki pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie.
Pora dokładnie umyć, odciąć zieloną część i pokroić na plastry.
Na patelni rozpuścić masło, dodać oliwę i pora i podsmażać, aż por zrobi się miękki i szklisty. Na koniec odrobinę posolić i popieprzyć. 
Ser zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dodać drobno posiekaną pietruszkę, szczyptę gałki i dużo świeżo mielonego pieprzu. 
Ugotowane ziemniaki wymieszać z podsmażonym porem i masą śmietanową. Przełożyć do formy wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć kiełbaski, posypać odrobiną papryki w proszku i skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek. 
Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 160. 

Smacznego!

A oto powód mojego zainteresowania Szwajcarią, czyli mały i bardzo ostry nożyk! Idealny do warzyw i kanapek!



Przepis dodaję do akcji VICTORINOX 
Szwajcarskie inspiracje

18 komentarzy:

  1. też mam ten nożyk. to tzw. "pikutek" jak nazywają go na forach fanów noży. w kuchni używam go do krojenia prawie wszystkiego - mały "wariat" ;) wart polecenia.
    a sam ww przepis bardzo apetyczny.
    pozdrawiam
    pawełJG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Paweł!

      Dziękuję za komentarz;D Nie miałam pojęcia, że można tak powiedzieć o tym nożyku. Masz rację, to wariat ;DD

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. niesamowity blog, przyjemnie sie go czyta i ogląda !

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam goraco tego bloga znajomym

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe inspiracje na tym blogu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Będę tu zagladać częściej miło sie czyta!

    OdpowiedzUsuń
  8. wiele ciekawych treści tutaj.

    OdpowiedzUsuń
  9. Inspirujące pomysły, wypróbuję w domu na pewno coś mi podpasuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię blogi które mnie inspirują do działania u siebie w domu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe miejsce, cieszę się że tu trafiłam, nawet już poleciłam znajomej.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie skosztuję takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  13. To danie wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...